zaterdag 11 september 2010

Adder memories

De adder (Vipera berus) is een giftige slang die behoort tot de familie adders (Viperidae). De slang wordt ook wel gewone adder, Europese adder of moerasadder genoemd en komt voor in vrijwel geheel Europa en in delen van Aziƫ. De adder is de enige giftige slang die voorkomt in Belgiƫ en Nederland.



De adder wordt ongeveer 50 tot 70 centimeter lang en is te herkennen aan de koperbruine tot rode ogen met verticale pupil, de wat uitstekende schub boven het oog en het zigzagpatroon op de rug. De giftigheid wordt vaak overschat, de adder is lang niet zo gevaarlijk als bijvoorbeeld de mamba's, de cobra's of de meer verwante ratelslangen. De beet van de adder kan wel gevaarlijk zijn voor de mens maar hoewel jaarlijks tientallen adderbeten worden geregistreerd zijn fatale gevallen uiterst zeldzaam.



De adder heeft een groot verspreidingsgebied en komt soms algemeen voor, hierdoor kan het dier goed worden onderzocht en is er veel bekend over de biologie en de levenswijze. De adder is eierlevendbarend, de jongen komen levend ter wereld. Op het menu staan voornamelijk gewervelde dieren, de adder staat daardoor hoog in de voedselketen maar heeft ook veel vijanden zoals zoogdieren en vogels. De adder is een belangrijke verdelger van plaagdieren als konijnen en muizen.



In april van dit jaar was ik in de gelukkige omstandigheid voor het eerst deze fraaie dieren te fotograferen. De locatie was in van de vele venen hier in Twente. Gelukkig konden we een exemplaar vinden dat mooi vrij lag, waardoor we met een paar fraaie foto's weer naar huis konden.

2 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal over dit fascinerende dier!

    Gr. Arthur van der Kooij

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag heren prachtige foto's !! Dat mag ik graag zien als oud-gediende in de herpetofauna ,inventarisatie en monitoring van slangen,hagedissen en amfibieen zijn vele publicaties gedaan en hebben meldingen van beschermde soorten geleid tot het stoppen van bouwprojecten ,
    De adder is bedreigd en zeldzaam, geworden op de Veluwe en in de meeste delen van Overijssel,De soort heeft last van verdroging,versnippering en ernstige beheersmissers,daarnaast is isolatie van populaties een probleem,groei van vijandige roofdieren en verstoring recreatie/infra Een werkatlas staat op punt te worden afgerond met daarin 15 jaar veldwerk locaal en meer dan 50 jaar velddata van het complete Gelders district,(incl. Overijssel)
    Voor deze grote publicatie die medio 2018 rond komt ,wat een boekwerk van ruim 300 pagina's word de status van de Adder compleet beschreven zoals nooit tevoren ,voor deze publicatie (tweetalig) zoek ik nog materiaal,foto's en of meldingen ,mocht u mij/of werkgroep Anura daarvan willen voorzien en zo enkel bijdragen leveren voor deze Atlas,graag .

    Mijn bereikbaarheid ,wolfhounds32@hotmail.com of bel mij op 0525 651767
    Kijkt u op www.slangennederland.blogspot.nl

    met vr groet, Marc Abuys
    Anura & Lepidosauria werkgroep euroherpetos.wordpress.com
    Viper Specialist Group IUCN ,Orianne society

    BeantwoordenVerwijderen